The Curve

Slough's Cultural Hub

Overview

  • End Client

    Slough Urban Renewal (SUR)

  • Main Contractor

    Morgan Sindall Plc

  • Steel Contractor

    Caunton Engineering Ltd

Download Case Study

Slough’s amazing new Cultural Hub has been developed with the help of specialist contractors, Composite Profiles.  This £22m project is the first tranche of a major regeneration scheme commissioned by Slough Urban Renewal (SUR) – a joint venture partnership between Slough Borough Council and Morgan Sindall Investments Ltd.

As part of Slough’s major regeneration plans, The Curve forms an iconic library and cultural centre right in the heart of the town.  A library, café, Slough Museum, 280-seat multi-purpose performance venue, community learning spaces, computer suites, exhibition space and the Register Office are now housed by The Curve.

This amazing building is 90m long, 15m high and 16.5m wide at its maximum and 8.7m at its narrowest, creating a curved tube-like design.  The entrances feature inviting fully glazed façades, which open onto two new public squares at each end of the building.

The architect’s vision and design for a unique and iconic curved structure inherently presented challenges for us to overcome, from product selection to detailing, and final installation.

An un-propped composite floor deck was required which could cope with the spans, composite action and complexity of shape. The challenges we faced were undoubtably worth it in order to be part of this striking new architectural landmark.

Our drawing office team had quite a challenge with this project but with their usual attention to detail and commitment to excellence, they overcame complexities and solved problems to play their part in the rich legacy of our built environment.

Project Draughtsman, Chris Inman, explains “We fundamentally deal with rectangular pieces of metal, so to fit these into The Curve was always going to be fun!”

Our team at Composite Profiles utilized the ComFlor® E60 profile for this project. With Grids at 7.5m apart and two intermediate beams, the 0.9mm gauge was predominantly used to support the 150mm overall concrete slab depth.  With thicker gauges available to us, these were used in specific areas to eliminate the site requirement for temporary propping.

Working closely with the steel fabricator for such a complicated project is of vital importance to enable smooth interface of information. We are extremely grateful to Caunton Engineering Ltd in this respect. Managing Director of Composite Profiles reflects,

“This fantastic building is a credit to our industry.  We love that the design teams were given the creative freedom to come up with a truly iconic design and a building that will last for many years. The Curve also demonstrates the adaptability of not only structural steel as a product, but also the steel detailers and fabricators to make the dream come true.”

 

“Our clients benefit from our close relationship with Tata Steel, which opens the door to the largest range of composite floor decks and structural roof decking in the UK.  For this project, ComFlor® E60 was chosen with 0.9mm, 1.0mm and 1.2mm gauges utilized to provide the most economic solution to our client.”

Joel Nurser, Operations Director, Composite Profiles